OTO KLİNİK SERVİS
Oto Sanayi Sitesi
2500 Cadde
No:11/9 (Intercity Hizası)
Şaşmaz-ANKARA
Tel: 0312-2787898
Servis Merkezimizden Görüntüler
Ankara'da, oto servis sektörünün merkezi konumundaki Şaşmaz Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren firmamız, her marka ve modeldeki araçlarınız için tamir-bakım hizmeti vermektedir. Otomatik ve manuel şanzıman servisi konusunda uzman olan şirketimiz, her marka araca ait şanzımanların tamir, bakım, revizyon işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Deneyimli çalışan kadromuzla güvenli ve emniyetli seyahat etmeniz için araçlarınız, en titiz ve ayrıntılı şekilde bakımdan geçirilmekte, en ufak bir detayın ihmal edilmesinin bile büyük tehlikelere yol açabileceğinin bilincinde olarak işimizi büyük bir dikkat ve titizlikle yapmaktayız.

Sürekli gelişen ve değişen otomotiv sektöründeki yenilikleri takip ederek en modern ve en yeni sistemleri sizlerin hizmetine sunmaktayız.

Güvenli trafik için araçlarınızın bakımını ihmal etmemenizi öneriyoruz. Ekonomik maliyetlerle sizlere de servis hizmeti vermekten onur duyacağız.
Şanzıman Hastanesi
HİZMETLERİMİZ
Manuel şanzıman, vites değiştirme işlemlerinin tamamen sürücünün kontrolü altında olduğu şanzuman sistemidir. Tekerleklere iletilecek motor gücünün miktarlarını daha iyi ayarlamak, yakıt tasarrufu sağlamak, aracin performansını daha iyi kontrol etmek açısından avantajlı olduğu yönleri bulunur. Son zamanlarda üretilen otomatik şanzımanlara, tıpkı manuel şanzıman gibi sürücünün kontrol edebildiği, ancak debriyajın kullanılmadığı seçenekler de eklenmektedir.

Kavrama yolu olarak da bilinen baskı balata yolu vasıtasıyla aldığı hareketi şafta ve diferansiyele aktaran şanzıman, aracın hareket edebilmesi için gerekli olan “tork” değerinin iletilmesini sağlar.

Ana mil, grup mili, dişli sistemleri, giriş mili ya da diğer adı ile “priz”, kayıcı mil, vites çatalı ve sekromen sistemleri olarak tanımlanan şanzıman elemanları, motorun içten yanma prensibi ile ürettiği enerjinin aktarılarak harekete dönüştürülmesinde görev alır.

Şanzıman elemanları motor tarafından üretilen momenti tekerleklere aktarılarak aracın durağan halden hareketli hale geçmesini sağlar.

Şanzıman elemanlarının üstlendiği görevlerden bir diğeri de, araç sabit konumda dahi olsa motorun çalışır halde kalmasıdır. Motorun her çalıştırılmasında motor parçaları yüksek seviyeli sürtünmeye maruz kaldığından, şanzıman araç motorunun korunmasını da sağlar.

Yakıt tasarrufu açısından da yarar sağlayan şanzıman, böylece kısa süreli duraksamalarda araç motorunun sürekli açılıp kapanmasını önler. Şanzıman aracın yol ve çevre şartlarına göre en ideal hızda seyretmesini sağlayan elemanları sayesinde uygun torkun yani momentin sabit kalmasını da sağlar.
Manuel Şanzıman Nedir?
İçten yanmalı motorların tabiatı gereği, araçların şanzımana ihtiyacı vardır. Öncelikle, her motorun bir tehlikeli devir bölgesi vardır, yani, motorun patlamadan devam edemeyeceği bir devir bölgesi. Her motorun, maximum tork ve maximum gücün elde edildiği dar bir devir bandı vardır. Örneğin, bir motor maximum gücüne 5500 devirde ulaşıyor olabilir. Şanzımanın görevi, araç hızlandıkça veya yavaşladıkça, motor ile tekerlekler arasındaki dişli oranını ayarlamaktır. Vites değiştirmenin amacı, motoru tehlikeli bölgeden uzak tutmak ve aynı zamanda en verimli devir aralığında kullanarak yüksek performans elde etmektir.

Şanzımanın Görevi
Hizmetlerimiz
 
Otomatik şanzıman, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için tekerleklerin devir hızının kademeli olarak yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.

Otomatik Şanzıman Çeşitleri

1- Geleneksel

Üç kısımdan meydana gelir:

- Tork konvertörü
- Vites dişlileri
- Hidrolik kumanda

Planet dişli mekanizması, yörünge dişli, güneş dişli ve her iki dişli üzerine kavraşmış aynı zamanda planet taşıyıcısı üzerine yataklanmış planet dişlilerden oluşur. Hidrolik kumanda motor tarafından döndürülen bir pompa, bu pompanın itelediği sıvıları yönlendiren vanalar, gene bunların itip çektiği hidrolik debriyajlardan oluşur ve gereken dişlilerin gereken motor devirlerinde devreye girmelerini sağlar. Geleneksel debriyajın yerini alan tork konvertörü sayesinde motorla tekerler arasında düşük hızlarda tam bağlantı yoktur, bu yüzden yokuş yukarı geri kaymadan kalkış, veya çok yavaş ilerleyen araba kuyruğu gibi trafik durumlarına çok uygundur, ama aynı zamanda davranma gecikmesi ve yakıt israfı sebebidir. Çok yüksek hızlarda ya tork konvertörü tam tutunacak kadar sıkı bir bağlantı sağlar ya da otomatik tutundurulan bir gerçek debriyaj balatası devreye sokulur.

2- Otomatikleştirilmiş düz vites

Gene geleneksel düz vitestekine benzer dişliler ve onları kullanarak otomatik vites değiştirmeyi sağlayan elektromekanik düzen ve bu düzen kontrolünde bir ya da birden fazla debriyajdan oluşur. İnsandan daha hızlı vites degiştirebilmesi, israfsız daha ekonomik kullanım iddialarıyla pazarlanır (örnek VW DSG).

3-Sürekli Değişken

Aşamasız sürat ayarı sağlar, bazı arabalarda, mobiletlerde ve paletli kar motosikleti gibi araçlarda kullanılır. Debriyajı merkezkaç kuvvetiyle olabilir. CVT kısa adıyla bilinir (continuously variable transmission)
Otomatik Şanzıman Nedir?